• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Erik Abbink van CPOW Purmerend: zo blijf ik professioneel

Gepubliceerd op: 15-10-2021

Erik Abbink is onderwijsman in hart en nieren. Begonnen als leerkracht in het speciaal onderwijs is hij nu bestuurder bij CPOW Purmerend. Met enige regelmaat volgt hij een cursus of korte opleiding. Hij vertelt graag wat dat hem en zijn collega’s oplevert.

Waarom een opleiding?
“Ik vind het fijn om eens in de twee jaar een cursus te doen. De opleiding professioneel onderwijsbestuur(der) bij het TIAS sprak me aan. In vijf bijeenkomsten scherp je je geest en reflecteer je op het vakgebied en je eigen functioneren. Daar komt bij dat ik graag nieuwe bestuurders ontmoet om over het vak te praten. Om nieuwe geluiden te horen, nieuwe inzichten en nieuwe inspiratie op te doen.”

Bijtanken dus?
“Ja! Je zit toch vaak in je eigen bubbel en je eigen waarheden en ideeën. Zo trek ik mijzelf uit dat moeras en ga ik even stevig met mijzelf aan de slag. Je krijgt de opdracht kritisch naar je eigen organisatie te kijken. Daar nieuwe ideeën over te vormen, onderzoeken waar verandering nodig is. Bevestigd worden in je zienswijze is ook fijn. Van anderen horen wat helpend is bij bepaalde problemen. Dat kun je ook uit je overige netwerken halen maar een opleiding als dit haalt mij meer uit mijn comfortzone. Het zet mij echt aan om transparant en eerlijk te zijn over mijn onzekerheden en twijfels als onderwijsbestuurder.”

Wat is de weerslag op de werkvloer?
“Ik ben iemand die graag deelt. Dat vind ik heel belangrijk. Een paar jaar terug was ik bezig met waarde-gedreven leiderschap. Een van de dingen die ik daaruit haalde was dat je steeds weer het verhaal moet vertellen waar je naar toe wilt. Dat herhaling goed is om koers te houden. Toen heb ik dat gedeeld met de organisatie door samen naar de hei te gaan om dat verhaal vorm te geven. Wat willen wij met ons onderwijs? Wat vinden wij belangrijk op onze scholen? En – een stap verder - wat willen wij daarvan terugzien in de scholen, in de relaties met collega’s, ouders, en kinderen? Nog een stap verder: zien we dat ook daadwerkelijk terug in onze interactie? Zo dwongen we onszelf na te denken over allerlei praktische situaties en in hoeverre die onze visie weerspiegelden.”

Lessen uit deze cursus?
“In deze opleiding hebben we het veel over leiderschap. Dat kan ik met de directeuren delen. Wanneer ben je geloofwaardig? Hoe open en transparant zijn wij? Hoe benaderbaar? Staan we voor onze mensen? Dat soort vragen. En ja, ha ha, ze zullen vast wel eens denken: oh, Erik is weer op cursus geweest. Je moet er goed over nadenken wat je wel en niet kunt vertalen. Iedereen heeft ook zijn eigen ontwikkeling. Daar moet je ook niet te veel doorheen fietsen. Het ‘verhaal’ waarover ik bij de vorige vraag vertelde, was in het begin best wel moeilijk om met collega’s te delen. Soms moet je dan doorzetten. Want als je het verhaal op orde hebt, heb je minder woorden nodig met elkaar omdat duidelijk is waar wij voor staan. Dat vertrouwen deel je dan.”

Aanrader?
“Best wel veel bestuurders opereren alleen. Tijdens dit soort kortdurende opleidingen kun je jezelf goed voeden. Dus ja, ik vind het absoluut een aanrader. Ik vind het ook belangrijk dat professionalisering uit onszelf voorkomt. Als het van bovenaf wordt opgelegd wordt het mogelijk een afvinklijst en schiet het zijn doel voorbij. Daar komt bij dat je het jezelf ook moet gunnen. We hebben het allemaal hartstikke druk en wat we doen is allemaal even belangrijk. Maar dit geeft veel energie en inspiratie. Afgelopen dinsdag had ik echt een zware werkdag en was ik behoorlijk moe. ’s Avonds ben ik naar de cursus in Tilburg geweest. Ondanks de zware dag was het een topavond. Prachtig om mee te maken.”