• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Onderhandelingsakkoord nieuwe cao

Gepubliceerd op: 20-09-2023

Er is een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor bestuurders in het funderend onderwijs.

Onderhandelingsakkoord bereikt voor bestuurders funderend onderwijs (PO en VO)

De VTOI-NVTK en de Vereniging voor Onderwijsbestuurders (VvOB) hebben op 3 juli 2023 een akkoord bereikt over de cao voor bestuurders in het funderend onderwijs - primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO).

In het kader van de uitgesproken intenties bij de ‘Verkenning Eén cao funderend onderwijs inclusief bestuurders’, hebben cao-partijen gewacht met het bekend maken van het onderhandelingsakkoord totdat er meer zicht is op de resultaten van de onderhandelingen voor de reguliere cao’s in het funderend onderwijs. Zie publicatie van 19 april 2023 op de website van VTOI-NVTK en de website van de VvOB.

De hoofdlijnen uit  het onderhandelingsakkoord Cao Bestuurders Funderend onderwijs 2023 zijn de volgende:

  • De cao heeft een looptijd van 1 maart 2023 tot en met 29 februari 2024.
  • Partijen hebben overeenstemming bereikt over een algemene verhoging van de huidige salarissen met 3,2% met ingang van 1 maart 2023.
  • Cao-partijen gaan onderzoeken wat de meerwaarde is van een beleidsrijkere cao.

Verder zullen in de tekst van de cao enkele technische aanpassingen worden aangebracht en toegelicht.

Toelichting op indexeringspercentage

Cao-partijen voeren een zelfstandig indexeringsbeleid, los van de reguliere cao’s in het funderend onderwijs. Bestuurders in het funderend onderwijs vallen onder de Wet normering topinkomens (WNT) en verder is het loongebouw sinds 2022 gebaseerd op de zeven bezoldigingsklassen van WNT voor de OCW-sectoren.  Dit zorgt ervoor dat het kader voor de indexering anders is dan het kader voor de reguliere cao’s in het funderend onderwijs. Voor een collectieve verhoging van de salarissen is de voor 2023 beschikbare ruimte voor bestuurders in deze cao (binnen de WNT) optimaal benut.  

Ten slotte

Binnenkort zal de ledenraadpleging bij beide verenigingen van start gaan. Bij VTOI-NVTK gaat het om de voorzitters/leden van de toezichthoudende organen van de sectoren PO en VO. Bij de VvOB om alle aangesloten leden in het primair en voortgezet onderwijs.

Contact

Hebt u nu al vragen over de hoofdlijnen van het onderhandelingsakkoord? Dan kunt u via een mail naar caobestuurder@vtoi-nvtk.nl contact opnemen met het bureau van de VTOI-NVTK (voor toezichthouders en administratiekantoren) of via een mail naar bestuur@vvob.nl met de VvOB (voor bestuurders).