• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Saskia van Duijn van Nestas: zo blijf ik professioneel

Gepubliceerd op: 05-10-2022

Voor Saskia van Duijn, bestuurder van Nestas Scholengroep in Dordrecht, is de praktijk de beste leerschool. Dat ondervond ze toen ze zes jaar geleden instapte in een bestuur waar het alle hens aan dek was. “Ik werd direct in het diepe gegooid. Dat was pittig, maar ook ontzettend leerzaam.” Om zichzelf ook in rustiger tijden scherp te houden, volgt ze graag een masterclass of doet ze aan intervisie met collega’s. “Want leren doe je vooral van andere mensen.”

Roerige periode 

“Ik had een arbeidsjuridische en HR achtergrond toen ik in 2016 als bestuurder in het onderwijs ging werken. Het schoolbestuur waar ik deel van ging uitmaken zat in een zware tijd. De stichting stond voor de nodige financiële uitdagingen en een reorganisatie was noodzakelijk. We hadden een klein bestuurskantoor met een beperkte staf. Er komt veel op bestuurders af. Ik vroeg me af: kunnen wij op deze manier alles bieden wat onze medewerkers en de kinderen nodig hebben, doen we niemand te kort, overzien wij alles? Het antwoord wist ik wel.” 

Zo begon een traject dat uiteindelijk leidde tot een fusie met een naburig bestuur. “Het waren twee scholengroepen die op het eerste gezicht nogal van elkaar verschilden – de één katholiek, de ander openbaar. Maar we hadden dezelfde uitdagingen, zaten in wijken met vergelijkbare problematiek, vaak zelfs dicht bij elkaar en hadden beide diverse conceptscholen in ons palet. En uiteindelijk bleken we elkaar bijzonder veel te bieden te hebben. Ik heb ook in die periode ongelooflijk veel geleerd.” 

 

Leren doe je van anderen 

Hoe leerzaam de praktijk is, merkt Van Duijn ook tijdens intervisiebijeenkomsten. “Deze vorm blijkt voor mij perfect te werken. De casuïstiek die je behandelt is steeds weer anders, iedereen maakt verschillende dingen mee, vertelt daarover en leert van elkaar. Daarbij helpt het dat het geen mensen uit je eigen directe werkomgeving zijn waardoor je vrij kunt reageren.” 

Ook masterclasses helpen Van Duijn om, in haar eigen woorden, ‘mijzelf op alle terreinen verder te scherpen’. “Je moet als onderwijsbestuurder van alle markten thuis zijn. Huisvesting, personeel, onderwijskwaliteit, financiën en ICT: op elk vlak wordt van je verwacht dat je op de hoogte bent, dat je een visie hebt. Daarom vind ik korte, intensieve opleidingen zo’n uitkomst, onze tijd is schaars en op deze manier kun je je kennis snel up-to-date brengen of verdiepen. Zoals de Governance opleiding die ik niet zo lang geleden bij opleidingsinstituut Wagner volgde. Daarmee kun je jezelf in korte tijd heel specifiek ontwikkelen en dat direct in de praktijk toepassen. Ik merk dat tijdens het werk in de oordeelsvorming de zaken bovenkomen die ik in diverse masterclasses heb opgestoken. Heel waardevol is dat.” 

 

Vertrouwen als voorwaarde 

“Ik heb op het moment geen specifieke zaken op mijn lijstje die ik nog graag zou willen leren, maar ik blijf vanuit mijn eigen interesse zoeken naar nieuwe inzichten. Zo heb ik dat altijd gedaan. In elke fase van mijn carrière zijn er momenten waarop ik me afvraag: wat is verrijkend, waar kan ik beter in worden? En dat levert altijd iets op.” Daarnaast vindt Saskia het heel belangrijk mensen om zich heen te hebben die haar durven aan te spreken, een spiegel voor te houden. “Dat houdt je scherp en behoedt je voor een tunnelvisie”  

De focus op ontwikkeling heeft Van Duijn ook als bestuurder. “Ontwikkeling is binnen onze hele organisatie zeer belangrijk. Vertrouwen is daarbij de basis. Alleen als er vertrouwen is kunnen mensen hun talenten ten volle ontplooien. Dat moeten scholen ervaren vanuit het bestuur, dat moeten wij als bestuur voelen vanuit de Raad van Toezicht. Vertrouwen is écht een keiharde voorwaarde voor groei.” 

 

Net als Saskia van Duijn interesse in intervisie? 

Denk dan eens na over intersectorale intervisie. Daarbij kom je in contact met bestuurders uit verwante sectoren, zoals de zorg of woningcorporaties. Leden van de VvOB die interesse hebben in intersectorale intervisie, kunnen zich melden bij Monique Bellersen van Praktijkintervisie.nl. Zij begeleidt onder andere de VvOB en vereniging van woningcorporatie Aedes bij deze vorm van intervisie.