• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

VvOB tabee! – afscheidscolumn bestuurslid Willem de Vos

Gepubliceerd op: 03-07-2023

Willem de Vos stopt met ingang van 31 juli als rector-bestuurder. Daarmee houdt ook zijn bestuurswerk voor de VvOB op. Het bestuur dankt Willem hartelijk voor zijn inspanningen en zal hem node missen. Willem neemt afscheid, hoe kan het ook anders: via een column. Lid worden van een vakbond zat er niet toen ik leraar werd. Alleen al omdat ik het niet kon betalen, toen ik begon als leraar in schaal 7.0. Bovendien vond ik als jonge hond en na-hosser dat Nederlands Genootschap van Leraren maar een fossielenclub. Toen ik rector was geworden (met een salaris in schaal 9!) ben ik wel eens bij een bijeenkomst van CNV schoolleiders geweest, maar die bonden hadden zo slecht voor ons gezorgd dat ik er niet over piekerde om lid te worden.

Toen ik, na een uitstapje (van 16 jaar) naar de consultancy, rector-bestuurder werd, hoorde ik dat er een Onderwijs Bestuurders Vereniging bestond. Het was helemaal niet grappig dat ik tegelijkertijd de discussie aan moest met het Schoolleidersregister en met genoemde vereniging, over de vraag of ik wel lid kon worden. Want ik was toch eigenlijk allebei niet. Pardon, ik was allebei juist wél!

 

Je gelooft het niet, pas toen ik lid was geworden van de OBV, met het oog op het interesseren van de vereniging voor thema’s als professionalisering en misschien wel registratie of accreditatie, drong tot mij door dat het een bestuurdersvakbond was. Nooit lid geweest en nu bestuurslid! En een jaar later van de gefuseerde vereniging.

 

En het ging van kwaad tot erger: tot mijn grote vreugde kwam er beweging in de gang van professionaliseringsthema’s naar accreditatie, maar toen viel er een lid van de onderhandelingsdelegatie voor de bestuurders-cao uit. Of ik zijn plek in wilde nemen. Wáááat? Ik, aan een cao-tafel? Het minst boeiende onderwerp op aarde?!

 

Loyaal en toegewijd als ik ben nam ik de plek over. En tot mijn stomme verbazing genoot ik van het spel van de onderhandeling. Het is als samen dansen. Daar ben ik dan weer niet bedreven in, maar het spel van contact maken, aftasten, schorsen, ontspannen, toenaderen, verwijderen, grimlachen en kwinkslagen maken ligt mij wel.

 

En dat bestuur, daar wil je echt lid van zijn. Een boeiende, toegewijde en ontspannen club!

 

Toegewijd aan een even boeiende, toegewijde, maar soms iets minder ontspannen beroepsgroep.

 

Ik stap op 1 augustus, gezond en vrolijk, uit loondienst, blijf nog actief met van alles en nog wat, als coach, adviseur, spreker, schrijver, verhalenverteller. En ik kom vast nog velen van jullie tegen.

 

Geniet van jullie mooie werk voor jonge mensen en vergeet niet om het regelmatig te relativeren!

 

Tabee!

 

Willem de Vos